איך לעשות שינוי בר קיימא

איך לעשות שינוי בר קיימא

בואו נדבר על השינוי.

פעמים רבות, גם אחרי שהבנו שעלינו לעשות שינוי בתחום מסוים בחיינו, אנחנו מוצאים את עצמינו נופלים שוב ושוב למקומות הקודמים והלא רצויים.

מדוע זה קורה לנו? מה עלינו לעשות כדי להצליח להתמיד בשינוי המיוחל?

אתייחס לשינוי בשתי המערכות שמרכיבות אותנו – המערכת הטבעית והמערכת האלוקית.

בתחילה נתייחס למערכת הטבעית. נדגים את הדברים על תחום הירידה במשקל והשמירה על משקל חדש רצוי ויציב.

מעבר ממצב אחד למשנהו במערכת הטבעית שלנו

מדוע כה קשה לנו לשנות?

שינוי הוא עזיבת מצב קיים לטובת מצב חדש.

המצב הקיים, אותו אנו רוצים לעזוב, הוא יציב וקבוע. הוא נמשך שנים רבות, יש לו שורשים וסיבות שגרמו לו להתהוות והוא נתמך ומתוחזק ע"י מציאות חיינו. יש סיבות רבות, שגורמות לנו להגיע למשקל שלנו, לדרך שבה אנו מחנכות את ילדינו ולכל שאר ההתנהגויות שיוצרות את המציאות העכשווית שלנו. הסיבות למצב הקיים יכולות להיות תכונות שנולדנו איתם או ספגנו אותם מינקות, תפיסות עולם שהתקבעו בנו במהלך חיינו, הרגלים שאימצנו, הסביבה שבה אנו חיים וכד'.

המצב הנוכחי שלנו ממשיך להתקיים מבלי שנתאמץ לקיים אותו. הסיבה לכך היא שמציאות חיינו, על מערכות היחסים שלנו, עם הסובבים אותנו ועם עצמנו היא מערכת שיש לה חוקיות ואיזון בין כל הכוחות הפועלים בה. כמו שלכל מערכת פיזיולוגית, מכנית ואלקטרונית יש מורכבות, קיימת בה דינמיקה פנימית ופועלים בה כוחות מבפנים ומבחוץ, כך קורה גם במערכת האישית שלנו. המצב הקיים שלנו הוא מצב של שיווי משקל שנוצר משקלול כל הכוחות הפועלים עלינו ועל מערכת חיינו. כשאנו מדברים על שינוי, אנחנו מדברים על הסטה ברת קיימא של מערכת החיים שלנו משיווי המשקל הנוכחי והבאתה לשיווי משקל חדש שיהיה יציב, לפחות באותה המידה כמו הקודם כך שהמערכת לא תחזור למצבה הקודם.

כדי ליצור שינוי בר קיימא, צריך להפעיל כוח כנגד האיזון הקיים. הכוח שעלינו להפעיל צריך להיות מספיק חזק ובנוסף לכך, מכוון ומדויק להובלת המערכת לשיווי המשקל הרצוי. כמו כן על הכוח לפעול למשך זמן מספיק כדי שהמערכת תעבור לשיווי המשקל החדש ותתייצב בו.

נקודה נוספת שמקשה על השינוי היא שלמצב החדש, שאליו אנו רוצים להגיע אין יציבות מצד עצמו. עדיין אין לו תמיכה מהמציאות שמקבעת אותו. לדוגמא, אם כדי לרדת במשקל עלי לשנות תזונה ואורח חיים באופן משמעותי ולאורך זמן, גורם מסייע ולעיתים חיוני הוא תמיכה מורלית וטכנית של הסביבה, אחרת, לא תיווצר מערכת יציבה שתאפשר למצב החדש להתקיים. 

איך, בכל זאת, ניגשים לעשות את השינוי המיוחל, במערכת הטבעית

יצירת תמונת מטרה – עלינו להגדיר את המצב הרצוי שאליו אנו רוצים להגיע בצורה ברורה, מעשית, מפורטת לפרטי פרטים תוך התייחסות לכל מרכיבי חיינו. עלינו לראות את עצמינו במצב החדש, איך אנו פועלים, מהן המחשבות שלנו, מהי תפיסת העולם שלנו. עלינו לראות בעיני רוחנו איך המציאות החדשה היא אפשרית, הרמונית וכל מרכיביה משתלבים בה היטב. בשינוי של ירידה במשקל עלינו לראות את עצמינו במשקל הרצוי, את התפקוד שלנו, את הבגדים שנלבש, את סדר היום שלנו, איך אנו תופסות את עצמינו, איך הסביבה שמחה בשינוי ומשתלבת באורח החיים החדש.

ברור המשאבים – עלינו להבין שהשינוי דורש מאמץ מכוון, מתוכנן ולאורך זמן. לשם כך עלינו לברר את המשאבים העומדים לרשותנו. יש משאבים פנימיים, שהם  כוחות נפש, יכולות, כשרונות. במקרה של ירידה במשקל, דוגמא למשאבים פנימיים שיכולים לעזור הם נחישות, התגברות, יצירתיות בבישול מאכלים דלי קלוריות אך טעימים, שיווק האוכל הדיאטטי לשאר בני המשפחה. יש משאבים חיצוניים כמו כסף, זמן, ידע, תמיכה ועזרה מהסובבים. בירידה במשקל ייתכן שנצטרך כסף לאוכל מיוחד, למכון כושר, זמן לבשל את האוכל המיוחד, זמן וכסף לקבוצות תמיכה או יעוץ, ידע לגבי אורח החיים הנכון, תמיכה מקרובי משפחה.

זיהוי ערכים – אנו צריכים מוטיבציה חזקה ולאורך זמן שתתמוך בתהליך עד שנגיע למצב הרצוי שיהיה יציב ויתקיים בו איזון פנימי שישמר אותו. זיהוי של הערכים החשובים והמשמעותיים שלנו שיתקיימו במצב החדש יחזק את המוטיבציה שלנו להשקיע בשינוי ויאפשר לנו לשמר את המוטיבציה גם ברגעי משבר ונפילה לאורך התהליך. ככל שהערכים שיתקיימו במצב החדש יהיו משמעותיים יותר בעבורנו כך המנוע שלנו בתהליך השינוי יהיה עוצמתי יותר. בירידה במשקל דוגמא לערכים רלבנטיים הם כוח לעבודת השם, בריאות, שמחה, דימוי עצמי חיובי ועוד.

הכרת המחסומים והסרתם – המחסומים הם תפיסות העולם שלנו שיצרו את המצב הקיים. אלו הם הכוחות שמעכבים את השינוי. מחשבות כמו 'תמיד אהיה שמנה', 'איני ראויה לבריאות ולחיוניות' וכד' משמרות את המצב הקיים. עלינו להכיר אותן, להגדירן כמחסומים מעכבים שאין בהם אמת ושניתן להחליפם ולהסירם ממוחנו מיד כשהם צצים. במקומם ננסח מחשבות מקדמות כמו 'אני יכולה לרזות, ירידה במשקל חשובה לי ולבריאותי'.

תכנית פעולה – תכנית הפעולה מורכבת מרצף של מעשים שיובילו אותנו לאט ובטוח למקום החדש. מעשים אלו נגזרים ומתייחסים לכל מה שלעיל.

 

שינוי במערכת שמעל לטבע – המערכת האלוקית

עד עכשיו דיברנו על שינוי במושגים ובראייה של המערכת הטבעית והראנו איך ניתן לעשות זאת עם כלים שמיועדים להתוות דרך לשינוי ולשיפור באיכות החיים. הראיה את עצמינו ומציאות חיינו בעיניים של טבע היא ראייה מוגבלת של סיבות ותוצאות. ראיה זו מכניסה אותנו לתבנית שעליה אמר החכם מכל אדם "אין חדש תחת השמש". אמנם ראינו שיש דרך לשנות אך השינוי הוא מוגבל בהיותו משתמש בכוחות מוגבלים. זוהי קומת הבסיס בלבד שמהווה תשתית למציאות רחבה ונשגבה לאין שיעור – הנפש האלוקית שלנו. בואו נדבר על שינוי במערכת הזו, שעליה אמרו חכמי המוסר – תחת השמש אין חדש אבל מעל השמש ודאי וודאי שיש.

לשם כך, אני רוצה לדייק את המושגים. דברנו על שינוי, אך בעולם הרוחני, המילה המתאימה יותר היא שיפור, שהרי איננו רוצים סתם לשנות. אנו רוצים לשפר, להתקדם, לחיות נכון יותר, לצמוח. בלשון הקודש קוראים לזה – תשובה. תשובה, פרושה חזרה אל המקור, אל המקום הנכון שלנו, אל מקום שהוא מאוזן ושלם באופן מוחלט ולא באופן מקומי, מקום בראשיתי של קרבה אל השם.

המצב הקיים מתוחזק ע"י הטבעים וההרגלים שלנו. הרצון לשנות ולשפר נובע מהמקומות הגבוהים שבנפש. הטבעים מושכים אותנו כלפי מטה בכוח חזק, כמו כוח המשיכה שמפיל כל חפץ כלפי מטה אלא אם כן נפעיל כוח מתנגד. כשאנו באים לעשות שינוי ולשוב בתשובה אל המקום הנכון לנו, עלינו להבין שאנו באים לעלות בניגוד לכוח המשיכה, כנגד הטבע שלנו. כדי לעשות זאת, לא יספיקו לנו הכוחות הטבעיים שלנו, שהרי הם נמצאים בתוך המערכת שבה כוח המשיכה מטה הוא השולט. עלינו להשתמש בכוחות שהם מעל לטבע, בכוחות אלוקיים. אם נבוא עם התודעה שכדי לשנות ולשוב אנו חייבים סיוע אלוקי, נהיה במקום שיאפשר לנו לקבל את הסיוע הזה.

איך עושים שינוי במערכת שמעל הטבע

כשאנחנו רוצים להתקדם בתחום בו קשה לנו במיוחד, תחום, שפעמים רבות ניסינו לשנות בו וזה לא צלח, עלינו לעזוב את הגישה של "כוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה" ולהתחבר לאלוקים שרק הוא עשה, עושה ויעשה. או אז אנחנו עוברים מגאווה להכנעה, מנפרדות לאחדות, מייאוש לתקווה. כאן מתחילה עבודת השינוי, עבודת התשובה.  

לגבי הירידה במשקל, דווקא ההבנה שירידה במשקל נוגדת את המציאות הטבעית הנוכחית, נוגדת את ההרגלים שנרכשו, נוגדת את התפיסות הפנימיות שהתקבעו, תגרום לנו להיות בהכנעה למצב הקיים ולכן גם לא להתרשם יותר מידי מהנפילות.

הערה – את המשפט 'לא להתרשם מנפילות', קל לומר אבל היישום הוא קשה וכואב. הנפילה שוב ושוב אל הכישלון, התפיסה את עצמינו כחסרות ולא מסוגלות, הביקורת העצמית, שפעמים רבות, מבריגה אותנו עוד יותר בקרקעית, המפגש עם כל מה שרצינו לברוח ממנו, מקשים עלינו לקבל את הנפילות כחלק מתהליך מקדם של שינוי, מקשים עלינו להיות בתהליך מתמשך של תשובה. יחד עם זאת, ההבנה שהעבודה האמיתית שלנו היא לא לתת לנפילות לייאש אותנו אלא לקבל את עצמנו דווקא במקום הנפול, תחבר אותנו לכוח אינסופי שמסייע, רוצה ותומך בשינוי – לבורא עולם. היא תחבר אותנו לכוח הפנימי בתוכנו ששואף להגיע אל המציאות הנכונה והמדויקת. ממקום זה נוכל להשתמש בכל הכלים שהזכרתי קודם כשהם מחוברים למערכת האלוקית.

תמונת המטרה שניצור תתאר מציאות שבה מתקיימים הערכים הרוחניים שלנו (למשל לעבוד את השם בשמחה, הענקה למשפחה) לצד ערכים נפשיים (כמו דימוי עצמי חיובי, בריאות) שגם הם תומכים בערכים הרוחניים. בנוסף למשאבים הטבעיים שיעמדו לרשותנו יהיו לנו משאבים אינסופיים של אמונה, תפילה וחיבור אל השם. תהליך זיהוי והסרת המחסומים יהפוך להיות תהליך של החלשת הכוחות הטבעיים השולטים בנו והגדלת כוח האמונה וההתגברות. מכל זה נבנה תכנית פעולה לתהליך עוצמתי של שינוי שבו גם הנפילות הם חלק חשוב מהתהליך.

פנינה נחמוני

יועצת תורנית, מאמנת רגשית ומנחת הורים | ליצירת קשר: 054-8440591 pnina.nachmoni@gmail.com